Ez a recept a lassú elkészitésü kajákhoz tartozik, vagyis nem lehet 10 perc alatt öszecsapni, inkább a többi főzés mellett, egy kis tüzön bátran ott lehet majd hagyni rotyogni.
Ehhez az eledelhez szárított csicseriborsót használunk, ami sok időt igényel (kb. 12 orát) az átázáshoz. Utánna meg 1-2 óra, amig jól megfő.
De ha már megvan, akkor mindjárt meglátszik, hogy megéri, mert nagyon finom, laktatós eledel, valójában fillérekből kijön egy 4 személyes család számára !
Parasztos csicseriborsó tokány sertéshússal, fokhagymával, tejföllel |
Nagyon könnyen emészthető eledel, és nem puffaszt fel ! Kevés alapanyagból nagyon különleges eledelt lehet készíteni az egész családnak.
A szükséges alapanyagok és az elkészitése a következő:
- 20 dkg száraz csicseriborsót beáztatunk kb 1 liter vízbe, 12 órán át ( legjobb ha előző este beáztatjuk, igy másnapra már kész is a fözésre). A bogyók (borsószemek) kb 2-3 szorosra nőnek meg a vízben áztatás alatt.
- fokhagyma 3 gerezd (3 cikk)
- 10 dkg. sertés comb, zsíros részekkel
- száritott tárkony (tarhonya), só
- 1 kanál olaj
- jó vastag, lehetőleg házi tejföl, a tálaláskor
Áztatás után, másnap leöntjük a vizet és egy mély fazékban friss vízben, oda tesszük főni a csicseriborsót. A húst feldaraboljuk, és oda tesszük rotyogni a zamatba a csicseriborsó mellé. Amikor jól elkezd bugyogni a víz (felforr), a főzet tetejére kiterül egy, hab amit egy nagykanállal le kel venni és el kell dobni. A fokhagymát apróra daraboljuk, és az olajjal együtt hozzáadjuk a főzelékhez. Addig főzzük, amíg a borsószemek puhára főnek.
Fűszerezzük tárkonnyal és sóval.
Amikor megvan és meghűlt, mély tálakban, egy-egy kanályni tejföllel ajánlatos tálalni.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése