Parasztos, falusias, székelyes eledelek a mindennapokra

Házi krumpli tokány füstölt kolbásszal és disznó szívvel

Nincs már olyan messze a szokásos disznóvágás ideje, itt nálunkfele már több helyt levágták a családban :)
S lehetőleg minél több részét felhasználjuk, még a szívét is !

A napokban akartam főzni valami egyszerű eledelt ami finom és gyorsan elkészithető, s persze, azért legyen egy kicsi (vagy ha lehet, több) hús is benne.

Csináltam egy olyan krumplitokányt, amelybe nem igazán egy recept szerint hanem inkább ráérzés szerint, tettem az alapanyagokat.

A következők kerültek bele


- 1 kg krumpli, burgonya (újkrumpli)
- 1 paradicsom
- egy fél, piros kápia paprika
- egy csipetnyi köménymag
- 1..2 szelet gyömbér
- 1 kanál étolaj
- 1 darab füstölt, féligszáraz kolbász
- 1 disznószív
- száritott kapor, konyhasó

Hogyan készült el a disznószíves  krumplitokány ?

Elsőként egy nagyobb fazékban oda tesszük az olajat forralni. A paradicsomot és a paprikát hideg vízzel megmossuk, majd apróra vágjuk és oda tesszük az olajba párolni.

A murkot (sárgarépát) megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd oda tesszük párolni a többi alapanyaghoz.

 A burgonyát (székelyesen krumpli, pityóka, magyaró :)  ) megpucoljuk, jól megmossuk hidegvízzel, majd nagyobb darabokra vágjuk. A füstölt kolbászt vékonyra szeleteljük.


 A disznószivet vízben átmossuk, majd eltávolítjuk róla a zsiros részeket és a fehér hártyákat. (Kutya-macska a ház körül imádni fogja mind, mármint a hártyákat :)  )

Nagyob darabokra vágjuk (nem a kutyát-macskát !), majd odatesszük főni a krumplival és a kolbásszal együtt.

Bőven felöntjük  vízzel, és főni hagyjuk kb 25 percig-félóráig.

A gyömbért meg pucoljuk és hozzá teszünk 1...2 szeletecskét a tokányhoz a csipetnyi köménymaggal együtt.

Amikor a krumpli és a szív jól átfőtt, teszünk a tokányhoz egy csipetnyi száraz kaprot, és sót. Főni hagyjuk még kb 5 percet, majd levesszük a tűzről.

Amikor megfelelően meghűlt, már lehet is fogyasztani.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: