Keresés ebben a blogban

Tojásmentes sütemény baracckal, csokikrémmel, gluténmentesen vagy nem

Lehet tésztát (sütit) késziteni tojás nélkül ? Természetesen ! És nagyon finom, és hamar elkészithető. Kevés alapanyagból elkészül és nagyon könnyen. Ez a recept eredetileg nem glutén mentes, viszont, azok akik liszérzékenyek, (mint mi is), helyettesíthetik a fehér búzalisztet gluténmentes liszttel, hajdina liszttel, vagy egyéb gluténmentes, sütésre alkalmas keverékkel.

Ehez a tésztához (székelyesen így hivják, tészta, nálunk azt, ami magyarországon tésztának neveznek, laskának hívják ), vagyis süteményhez, a következő alapanyagok szükségesek:



- fél liter ásványvíz
- 40 dkg liszt vagy sütésre alkalmas keverék (a gluténérzékenyeknek)
- egy fél kicsi tasak sütőpor (ez kicsit puffadtabbá teszi, de lehet enélkül is készíteni)
- kb 50 ml olivaolaj, (ha nincs, elmegy napraforgó olajjal is)
- 2 kanál lenmag (csodálatos tojás helyettesitő !)
- 10 dkg cukor, vagy ha van lehetőség rá, stévia vagy Xilitol alapanyagú édesítőszer
- egy kevés só
- 5 friss  kajszibarack
- 6 kocka csokoládé


Hogy kell csinálni, hogyan kell elkészíteni ? Az első lépés az, hogy a lenmagot beáztatjuk kb 1 dl vízbe. (100 ml, székelyesen egy pálinkáspohárnyi víz). Ebből lesz a tojást helyettesítő gél (pép).

A barackokat megmossuk es apróra vágjuk. Kevés cukorral vagy édesítőszerrel leöntjük, és egy kis fazékba kevés vizzel oda tesszük főni, kis tüzön. A lert begyújtjuk és nekifogunk a többi alapanyag öszeállításához.

Egy mély tálba öntünk szénsavas ásványvizet  (szénsavas kell, mert felpuffasztaja jól a masszát), és hozzá adjuk a cukrot vagy édesítőszert.

Alaposan összekavarjuk addig, amíg a cukor vagy édesítőszer teljesen beleolvad. Hozzátesszük az olajat és az áztatott lenmagokat (a vízzel együtt, amiben eddig tartottuk, az áztatástól egy massza, gél, pépszerű lé kell legyen belőle)

Nem kel megijedni attol, hogy tul sok a lé, az egész helyrejön, amiután lassacskán bele kavarjuk a lisztet. A tészta massza kell egy kicsit hasonlítson a palacsinta alaphoz, csak ez egy kicsit sűrűbb lesz.

Egy nagy tepsit kókuszolajjal vagy olivaolajjal bekenünk (ha nincs, jó lesz a napraforgó olaj is),  és rá öntjük a kevert tészta masszát. A kajszibarack darabokat egy kanál segitségével egyenként rászorjuk a tésztára, a szörppel együt (amiben megföztük a barackot)

Házi készítésű, kajszibarackos, csokikrémes csemege.
Csudajó sütemény :)
Lerbe sütjük kb 20 percig, utána megfordítjuk a tepsit és még kb 20 percet sütjük, hogy jól átsüljön a sütemény.

Honnan lehet tudni, hogy megfelelő módon megsült már ? Egy gyufaszál vagy fogpiszkáló segitségével megszurkáljuk a tésztát, és ha nem ragad a masszábol a fára, a sütemény mélyéről sem,  akkor meg van sülve.

Ekkor lezárjuk a tüzet és kb 10 percig még a lerbe hagyjuk, lassú hülésre.

Ezután a 6 kocka csolodádét ráreszeljük a sütemény tetejére, és egy késsel elkenyjük az egész tésztára a megolvadt csokikrémet.

Amikor meghült és lehet szeletelni, akkor már fogyasztható. Finom és csodálatos illata van.

Ez persze, nem egy fogyókúrás recept, tehát csak ritkán kell belőle sütni vagy fogyasztani, viszont, néha még a fogyós életmód mellé is elkel egy-egy kis házi készítésű édesség. A mérték megtartása vagy sem, az dönti el, hogy csak csemege, vagy hízókúra lesz belőle :)

Jó étvágyat !

Kipróbáltad már ? Sikerült elkészíteni ? Milyen az íze ? Tetszett ? Várjuk az észrevételeket és hozzászólásokat a cikk alatti kommentárdobozban.

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések