Keresés ebben a blogban

Kölesfőzelék csírkecombbal és gombával.

Finom legyen, olcsó, laktatós, és az egész család jól lakjon tőle :)

Hát nekünk van egy ötletünk, amit bátran ajánlunk bárkinek. Ennek az ételnek nincs valami különös neve, de nagyon nagyon jó íze, az van !

Parasztos, egyszerű, családias hangulatot keltő eledel, imádni való étel illat lesz tőle a konyhában ( s a szomszédok szerint azonkívűl is :) )

Mi egyszerűen kölesfőzeléknek neveztük, csírkecombbal és gombával.

Egy ilyen adag kb 2-4 személynek elegendő. Nagyon könnyű és hamar el lehet késziteni, sőt egy rezsón is meg lehet főzni egy nagyob fazékban.


Hozzávalók:
- 3 nagy csirkecomb egészben
- 2 nagy fehér hagyma
- 3 murok (sárgarépa)
- 1 gomba konzerv
- 3 cikk fokhagyma
- 15 dkg. köles
- fűszerek: oregánó, kapor, leostyán, + só
- 1-2 kanál étolaj, lehetőleg maszlinaolaj (olivaolaj)

Hogyan kell elkészíteni ?

A csirkecombokról a zsírosabb részeket levágjuk és egy nagyobb fazékban kiolvasszuk.
A zsírban, ami kiolvadt, beletesszük az apróra vágott hagymát párolni.

Ha kevés a zsír, bátran hozzá adhatunk 1-2 kanál olajat. Amikor a hagyma kezd megpergelődni, megpucoljuk a fokhagymát és a murkot. Apróra vágjuk a fokhagymát és a murkot vékonyra reszeljük. Ezeket is pergelni tesszük a hagymához.

Amikor meg van jól pergelődve, megbontsuk a gombakonzervet. A levét elöntjük és a gombát apróra vágjuk. Ezt is hozzá tesszük a párolt zöldségekhez és hagyjuk együtt főni kb 5 percig.

Most fűszerezzük oregánoval, kaporral és leostyánnal, majd pár percet kicsit még főzzük.

A csirkecombokat feldaraboljuk. Egyszer kettőbe, majd a comb felsőrészét még kettőbe, igy könyebben megfőnek. (Tehát a 3 csirkecombból lesz 9 darab hús az ételben)

A húsdarabokat oda tesszük főni a többi alapanyaggal együtt. Felöntjük egy kevés vízzel, épp hogy csak annyival, hogy ellepje az egész eledelt.

Max 15 percig főzzük még, amíg a csírkehús darabok jól átfőnek.

Utána hozzáadjuk a 150 grammnyi (15 dekányi) kölest.

Egy ennyi kölesből kb 360-400 gramm köles lesz amikor megfő, ezért kell nagyobb edényben késziteni az egészet.

Az egészet még kb. 10 percig főzzük, amíg a kölesmagok majdnem mind felszivják a főzelék addigi levét.

Tálaláskor, ha szükséges, lehet még fűszerezni és persze sózni, ízlés szerint.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések