Keresés ebben a blogban

Tejfölös-sós házi készítésű zabpehelykeksz receptje

Milyen féle csemegét lehet készíteni zabpehelyből ? Hogyan készithetek valami rágcsálni valót, valami ropit gyorsan és könnyen, s persze olyant, hogy ne hízlaljon ?

Ha kivántok valami különleges ízű finomságot enni, ami nem tartalmaz glutént, akkor a mai receptajánlatunk a sós zabpehely sütemény tejföllel. Kár, hogy a cikkel együtt nem tudjuk az illatát is átküldeni, de ha ti is megcsináljátok ezt a receptet otthon, akkor megértitek miről beszélünk.

(kicsit hasonlít a sajtos perec illatához)

Az egész recept apró pénzbe kerül és egy egész tállal lehet késziteni egyszerre, ami nagyon beválik mozizáshoz, vagy ha dolgoztok vagy éppen suliba kell tenni a gyereknek tízóraira valami finomat és egészségeset (igen, még mindig létezik olyan, hogy "tízórai" :)  )

Ezekből az alapanyagokbol készül:



- 20 dk cukormentes zabpehely (mert van cukros is, az nem jó a gluténérzékenyeknek!)
- 20 dk tejföl (nálunkfele székelyesen téfel)
- 1 kanál olaj, lehetőleg olivaolaj (székelyül maszlinaolaj)
- 1 kicsi kanál barnacukor (a nádcukor/barnacukor ehető a gluténérzékenyek által)
- egy fél (1/2) kicsi kanál konyhsó
- 1 pohár ásványvíz

Az elkészítése is nagyon könnyű: Egy mély tálba egyszerre beletesszük az összes alapanyagot és egy kanál segitségével jól összekavarjuk. Az elején a massza kicsit folyékony lesz. 15 percig hagyjuk pihenni, és már lehet is tenni a lerbe ropogósra sütni. Ha úgy látjuk, kell még víz hozzá, bátran tehetünk, ha szükséges.
Sós, tejfölös, gluténmentes, házi készítésű zabpehely keksz.
Egészséges, nagyon hamar elkészül, fillérekbe kerül.

A lert bemelegítjük és a tepsit egy keveset megolajozzuk. Egy kanállal teszünk pár keksz formát a tepsibe és 15 percig sütjük. Utána kivesszük a tepsit és megforgatjuk a kekszeket , hogy jól megsüljenek a másik oldalukon is. Csodálatos illat lesz az egész konyhába, nem kell csodálkozni, ha valamelyik szomszéd csak úgy bekopog rákérdezni valamire :)

Igazán azt az érzést kelti, hogy sajtos ropi készül, csak éppen ez keveseb kalóriát tartalmaz, nem hízlal, nagyon sok szempontból nézve egészségesebb !

Ha megkostoljátok, biztos mosolyt hoz bárki arcára, megszünteti az éhségérzetet és lehet, hogy így mellőzni fogjátok a sarki süteményes boltot !

Jó étvágyat.

2 megjegyzés:

Nagy Zsuzsanna írta...

Mi az a leer?

Blogger írta...

@Nagy Zsuzsanna, a "ler" az aragázkályhának az alsó része, a sütő része, mi erdélyben így hívjuk, "ler".

Népszerű bejegyzések